Back
Next

 FILM&MEDIA           

În această categorie vom vorbi despre

Tipuri de panou                    tehnologii de iluminare             tehnologii de procesare

Rezoluție                                       HDR    3D                              Smart TV  

Vezi aici cele mai bune televizoare pentru FILM&MEDIA.

 

Tipuri de panou 

Pentru a avea o experiență cât mai apropiată de cea din cinema (sau așa cum a intenționat-o regizorul) trebuie să ne uităm către un televizor care folosește doar anumite tehnologii de fabricare a panourilor, care redau imaginea cu un contrast puternic și clar, niveluri de negru cât mai mari și niveluri de gri (dynamic range) cât mai bune, pentru a observa detaliile din scenele închise la culoare.

Pentru asta trebuie să ne uităm la un televizor care folosește tehnologia VA (Vertical Alignment) cu diferitele sale variațiuni, MVA, P-MVA, S-MVA, tehnologii dezvoltate de către producătorii de panouri pentru a îmbunătății sau a combate anumite probleme inerente la un astfel de panou și îl vom compara cu principalul său competitor, panoul IPS (In Plane Switching).

Principalele tipruri de panouri LCD și cum sunt aranjați pixelii la fiecare

 

Marele avantaj al televizoarelor cu panouri VA este că reproduc un negru superior cu un contrast foarte mare și mult mai multe detalii în zonele închise la culoare (dynamic range), astfel că experiența de vizionare într-o cameră întunecată va fi foarte bună.

Contrastul mare și negrul intens sunt motivele principale pentru care panoul VA are un avantaj în fața panoului IPS și deși producătorii au făcut pași importanți pentru a îmbunătății panourile IPS în acest domeniu, vom găsi din păcate aceste caracteristici doar pe modelele premium și chiar și așa panoul VA rămâne rege (cel puțin în lumea LCD).

 

Televizoare: VA vs IPS
Panou VA în stânga și panou IPS în dreapta

Însă panourile VA au și dezavantaje, iar unghiul de vizualizare este unul dintre ele, acesta fiind destul de mic. În consecință, imaginea s-ar putea schimba notabil (probabil shift de culori sau luminiscență, asta în funcție de panou) dacă poziția spectatorului nu este chiar pe mijlocul televizorului. Trebuie să menționăm, că și în acest sens a fost dezvoltat un panou care îmbunătățește această caracteristică (AMVA), dar tot rămâne sub panourile de tip IPS la această categorie, ce au un unghi de vizualizare de 180 grade. Noi credem însă că pentru cei pasionați de film, acesta este un compromis minor având în vedere cât de bine reproduce negrul acest tip de panou și nu recomandăm panourile IPS în această categorie, deși au plusul menționat anterior.

Un alt dezavantaj, pe care l-au avut mai degrabă în trecut aceste panouri, este lipsa spectrului de culoare,  dar care a fost îmbunătățit considerabil în panourile AMVA, mai ales în ultima revizuire, AMVA 5, însă pentru utilizatorul care va folosi televizorul pentru film și media această problemă nu este una așa semnificativă, diferențele între panourile AMVA și cele IPS sunt acum destul de mici.

 

 

Tehnologii de procesare a imaginii

Acum că știm ce tip de panou să alegem la televizorul nostru pentru entertainment, trebuie să ne uităm și la unul din cele mai importante aspecte, la procesorul care face diferența între toate brandurile de pe piață, tehnologia de procesare a imaginii.

Deși nu sunt mulți producători de panouri, și vom găsi spre exemplu panouri produse de LG atât în televizoare LG cât și în televizoare SONY, imaginea poate fi radical schimbată în funcție de cum producătorul consideră că ar trebui să se vadă un astfel de produs. Unele televizoare reproduc o imagine mai rece și clară, altele mai caldă, saturată și cinematică și toate acestea pe același tip de panou.

Ce avem aici de reținut este și eficiența modelelor în anumite spații de culoare, lucru extrem de important pentru un televizor în această categorie. De-a lungul timpului s-au creat multe standarde ce aveau să definească calitatea unui display însă acum cele mai importante sunt

 • DCI-P3, standard folosit în industria cinematografică pentru a oferi o experiență cât mai apropiată de intenția creatorilor, în fiecare cinema. Astfel producătorii de proiectoare (și televizoare mai nou) știu cum să calibreze imaginea pentru ca aceasta să fie cât mai corectă tehnic.

Astăzi, chiar și televizoarele entry-level oferă o eficiență de peste 80% în DCI-P3 iar modelele premium o eficiență fantastică de aproape 100%, calitatea vizionării unui conținut cinematografic acasă crescând semnificativ de la an la an.

 • REC 2020, este standardul la care ne îndreptăm atenția atunci când vorbim de televizoare HDR. Spațiul de culoare în REC 2020 este mult mai larg față de DCI-P3 și poate afișa astfel mai multe detalii în zone închise sau foarte deschise la culoare.

Eficiența unui televizor HDR PREMIUM sau PRO în REC 2020 trebuie să fie de peste 70% pentru a fi considerat un display HDR veritabil.

 

Cele mai importante tehnologii de procesare a imaginii din categoria FILM&MEDIA sunt următoarele, în ordinea importanței lor:

 

 1. VIERA dezvoltat de PANASONIC, probabil cel mai important chipset datorită dedicării PANASONIC în a reproduce imaginea pe televizor cât mai apropiat de  standardele de reproducere a imaginii în cinematografe.

2. BRAVIA / X-Reality™ Picture Engine dezvoltat de SONY, un engine renumit pentru controller-ul excelent de uniformizare al contrastului și pentru culorile corect calibrate.

3. LG folosește diverse procesoare de imagine în funcție de categoria în care se încadrează produsul, însă trebuie să amintim Triple XD Engine.

4. Samsung nu are un engine general care să tindă spre o anumită imagine, ci colaborează sau dezvoltă diferite chipseturi în funcție de gama în care se încadrează televizorul. De notat la SAMSUNG ultimul chipset “Q Processing Engine” ce se regăsește pe televizoarele QLED.

5. PERFECT PIXEL , care deja a ajuns la versiunea a 5-a este motorul din spatele televizoarelor PHILIPS, care de multe ori a surprins prin corectitudinea imaginilor atât în contrast cât și în culoare.

 

 

Tehnologii de iluminare

Toate televizoarele și monitoarele din ziua de azi sunt iluminate cu LED-uri. Față de tradiționalul “neon” avantajele sunt clare: imbunătățesc contrastul, iluminarea se face mai uniform și durata de viață este mult mai mare.

Însă și la tehnologia de iluminare cu LED avem 2 opțiuni: una prin care LED-urile sunt poziționate pe marginile panoului (EDGE LED) și una prin care LED-urile sunt poziționate pe tot spatele panoului (DIRECT LED/FULL ARRAY). Amândouă au avantaje și dezavantaje, așa că hai să le vedem.

Cele 3 tipuri de iluminare folosite la panourile LCD. În dreapta vedem o iluminare cu neon ce nu se mai întâlnește la modelele actuale.

Direct LED/Full Array

Avantajele sale sunt că iluminarea este foarte bună, reduce șansele de backlight bleed și mărește contrastul, iar dacă televizorul va avea și o tehnologie prin care să le ajusteze intensitatea selectiv, atunci contrastul va fi incredibil.

Dezavantajul este că televizorul va fi ceva mai mare în grosime față de unul care folosește EDGE LED.

 

Influența poziționării LED-urilor asupra contrastului

Edge LED

Avantajul este că se pot atinge grosimi extraordinar de mici ale televizoarelor. Deși nu sunt pe tot panoul pot ajunge foarte aproape de calitatea imaginii reprodusă de un televizor cu DIRECT LED în funcție de tehnologiile alese de producător precum tehnologia de intensitate selectivă, la fel ca la DIRECT LED.

Dezevantajele sunt că maresc șansele de backlight bleed iar contrastul nu este la fel de bun ca în cazul DIRECT LED.

În stânga observăm televizoare cu EDGE LED iar în dreapta televizoare cu DIRECT LED (sau cum le numește LG, FULL LED).

Cele 2 televizoare din stânga prezintă iluminare EDGE LED, iar cele din dreapta DIRECT LED

4K sau FULL HD

O discuție interesantă, dar pentru noi lucrurile sunt simple.

Trebuie să luăm în considerare 2 factori, A. Distanța dintre privitor și televizor și B. Mărimea televizorului.

Dacă A crește direct proporțional cu B atunci 4k nu are niciun sens. Am observat multe situații în care un anume privitor nu putea să facă diferența între un TV HD și unul FULL HD de 80 cm la o distanță de aproximativ 2 metri. Asta ne arată de altfel și cât de importantă este tehnologia de procesare a imaginii.

 

Dacă A este mic și B este mare atunci potențialul televizorului 4k este scos la lumină, pe scurt va face toți banii.

Tot ce trebuie să faceți când ajungeți la acest punct este să vă întrebați de la ce distanță se va viziona televizorul și modul său de utilizare.

Consultă graficul de dedesubt pentru a face alegerea corectă.

Noi considerăm că atunci când achiziționăm un televizor pentru FILM&MEDIA importantă este calitatea imaginii și nu numărul de pixeli.

HDR, HDR READY, HDR PRO sau nici una?

 

Considerăm că HDR este probabil unul dintre acei pași importanți în istoria tehnologiei iar primul nostru contact cu televizoare HDR a fost un impact, poate la fel de mare așa cum a fost primul televizor HD, iar pentru asta noi considerăm că merită un articol separat în care să explicăm cum funcționează și cum puteți profita de el. Așa că da, HDR ALL THE WAY!

Iar pe scurt HDR (High Dynamic Range) reprezintă un set de standarde care duc imaginea la un nivel de fidelitate foarte ridicat.

Există însă mai multe standarde HDR și nu toate sunt adoptate de toți producători. Spre exemplu pe televizoarele Samsung vom găsi suport doar pentru HDR 10 sau HDR 10+ însă Sony, Panasonic sau LG vor oferi suport pentru DOLBY VISION, HLG cât și pentru HDR 10, sau mai nou HDR 10+.

Toate aceste standarde sunt suportate prin software și este de ajuns un update (dacă producătorul dorește introducerea unui anumit standard) al sistemului de operare pentru ca televizorul să citească un anumit tip de HDR.

 

Diferența spectrului de culoare și contrast dintre un conținut non HDR (sus) și conținut HDR (jos)

 

Ar mai fi de adăugat aici un detaliu important. Un televizor HDR Ready nu însumează setul de standarde hardware pe care trebuie să le aibe un televizor HDR PRO (eficiență de peste 70% în spațiul de culoare REC 2020) în ceea ce privește calitatea redării imaginii, dar poate citi formatul și va afișa imaginea cât de bine poate, cu limitările panoului și a procesorului de imagine.

3D

Deși acum câțiva ani 3D-ul pe televizoare era considerat “The next big thing” producătorii au cam abandonat ideea de a mai lansa televizoare cu această tehnologie pe televizoare entry-level și mid-rage, astfel că găsim în magazine un număr restrâns de modele, toate premium, ce oferă și suport 3D.

Evident că funcția este bine venită, iar experiența pe televizoarele ce o suportă va fi extraordinară comparativ cu anii precedenți.

SMART TV?

Producătorii de televizoare au încercat de-a lungul timpului să ofere utilizatorilor propria lor concepție despre cum ar trebui să funcționeze și cu ce interfață să se prezinte un televizor smart.

Astfel, avem o mulțime de tipuri și versiuni ce au fost construite chiar de către producătorii de televizoare, sau în colaborare cu diferite firme de software.

Le vom prezenta mai jos și îți vom explica care sunt principalele diferențe între ele, însă întrebarea principală atunci când vom achiziționa un televizor pentru FILM&MEDIA este dacă conținutul pe care îl vom viziona va fi de pe un HTPC (Home Theater PC), de pe un Stick USB /HDD sau Online.

Dacă vom folosi un HTPC atunci funcția de SMART nu ne va ajuta și nu sub nici o formă aceasta nu va influența calitatea imaginii.

În cazul în care conținutul va fi majoritar de pe un Stick USB sau HDD/SSD portabil atunci funcția de SMART ne poate ajuta, deși conținutul este tot offline și asta pentru că televizoarele SMART au de obicei mai multe codecuri pentru citirea fișierelor video sau dacă nu, putem instala ușor o aplicație (player) din magazinul de aplicații al televizorului care ne poate oferi și o mai bună libertate (față de cea a playerului incorporat) în ceea ce privește setările de imagine, sunet și subtitrare.

 

Pentru că am făcut referire mai sus la setările de imagine, sunet și subtitrare din cadrul player-ului media, trebuie să menționăm că setările de imagine și sunet din player sunt diferite față de setările de imagine și sunet a televizorului în sine. Fiecare player (inclusiv cel al televizorului) folosește o combinație de codecuri ce au un anumit set de reguli despre cum vor afișa imaginea, codecuri ce vor fi mai mult sau mai puțin intensive pentru placa grafică sau procesor. Pentru cea mai bună imagine posibilă noi recomandăm un HTPC.

Pentru conținut Online funcția SMART a televizorului va face toți banii și asta pentru că există o sumedenie de aplicații dezvoltate de către content provideri (printre care NETFLIX, HBO, AMAZON) șă care îți vor aduce divertismentul la un buton distanță. Acum cred că ar fi cel mai bine să îți explicăm care sunt cele mai importante soluții SMART și care sunt diferențele majore între ele.

 • Android TV
 • My Home Screen (Firefox OS)
 • Tizen OS
 • LG Web OS
 • Roku TV

Android TV

Sistemul de operare dezvoltat de către Google (similar celui de pe telefon), aduce utilitatea Androidului de pe telefon și tablete pe un ecran mare iar avantajele sunt clare: ușurința în folosire, magazin de aplicații cu o sumedenie de programe (printre care și KODI) și update-uri dese.

Însă Android TV nu este perfect, printre dezavantaje numărându-se o utilizare ocazional greoaie, destul de multe bug-uri datorită faptului că, la fel ca și în cazul telefoanelor, producătorii de televizoare modifică soft-ul pentru a-l aduce la zi cu funcțiile și specificațiile televizorului. Nu toate aplicațiile sunt compatibile, sau nu sunt disponibile pentru toate televizoarele, spre exemplu unele aplicații din Play Store Android disponibile pe SONY nu le vom găsi și pe PHILIPS, însă această situație se poate schimba în timp.

Producătorii de televizoare ce folosesc Android TV sunt SONY, SHARP și PHILIPS.

MY HOME SCREEN 2.0 ( EX Firefox OS)

Ca și în cazul Android TV, My Home Screen 2.0 a fost dezvoltat tot de către un gigant tehnologic, Mozilla, dar care a abandonat proiectul, ultimul update oficial venit din partea companiei fiind undeva pe la sfârșitul lui 2016. Partea bună este că Panasonic (singurul producător care folosea Firefox OS) a continuat proiectul (Firefox OS fiind open-source) și îl îmbunătățește constant.

Avantajele acestui OS sunt că sistemul este foarte ușor de folosit, este extrem de fluid și bine conceput și deși găsim ceva mai puține aplicații în marketplace, Panasonic aduce foarte repede la zi pe cele de care ne vom folosi cel mai des (Youtube, Netflix, etc).

Dezavantajul major al acestei platforme este că va continua să fie dezvoltată inhouse de către Panasonic, astfel că nu vom găsi acest OS și pe alte televizoare iar asta, de cele mai multe ori, ține producătorii de aplicații departe datorită deschiderii mici către un public mai mare.  Însă asta rămâne de văzut, iar întrebarea întotdeauna trebuie să fie  Ce ne dorim de la un Smart TV?

Tizen OS

Înainte de a crea Tizen OS, Samsung folosea Android TV însă coreenii încearcă de ceva timp să devină independenți față de Google atunci când vine vorba de sisteme de operare. Prima încercare a acestora este Tizen OS pe televizoare, urmând (din zvonuri) să implementeze acest OS și pe dispozitivele mobile.

Marele avantaj al Tizen OS este că Samsung dorește să îl implementeze pe toate dispozitivele sale, l-au construit open-source și pune la dispoziția dezvoltatorilor de aplicații o bibliografie cuprinzătoare dar și ușoară iar aceștia și-au arătat un real interes pentru a crea aplicații în Tizen OS, având în vedere numărul imens de utilizatori cărora aceștia se pot adresa (dacă punem în calcul și cei de smartphone, tabletă, smartwatch). Astfel că pe lângă aplicațiile importante, vom găsi și aplicații mai mici dar interesante pentru că Tizen OS se vrea a fi o platformă adevărat competitoare Android TV.

Dezavantaje sunt puține, dar trebuie menționat că au fost raportate blocări ale OS-ului, bug-uri și incompatibilități cu unele dispozitive însă aceste lucruri se rezolvă gradual, în fiecare update.

 

LG WebOS

La fel ca și Samsung, LG folosea Android pe televizoarele sale și până în 2017 găseam în lineup-ul acestora atât modele cu Android cât și cu WebOS. Odată cu modelele din 2017 LG a renunțat complet la a fabrica unități cu Android și se focusează integral pe dezvoltarea și promovarea propriului lor sistem de operare. Deși acest sistem a fost dezvoltat de către o companie ce a fost achiziționată de HP și ulterior vândut către LG, patentele rămân în mâna celor  de la HP și s-ar putea să vedem acest sistem de operare și la alți producători.

Avantajul principal al LG WebOS este că a fost dezvoltat de LG din 2014 iar acum acesta a  ajuns la versiunea a 3-a fiind lăudat pentru rapiditatea, fluiditatea și lipsa bug-urilor (cel puțin în ultima versiune). Găsim înăuntru toate aplicațiile importante dar și un appstore, ceva mai mic ca volum de aplicații decât cel al androidului, însă util.

Dezavantajul este că, deși interfața principală arată colorat și frumos, uneori poate fi obositor de folosit datorită inconstanței în designul sistemului de operare, iar multe setări pot fi o bătaie de cap. Însă lucrurile s-au schimbat de la o versiune la alta așa că noi așteptăm ca toate aceste probleme să fie rezolvate curând.

 

ROKU TV

Roku este o companie renumită pentru set-top boxurile sale, care s-a gândit să intre pe piața dezvoltatorilor de software pentru televizoare smart și având în vedere experiența sa în domeniu s-ar putea să-i reușească.

Nu vom vorbi prea multe despre ROKU pentru că se găsește pe televizoare ce nu se comercializează în România (TCL, HISENSE, HAIER) însă s-a anunțat și pe televizoarele SHARP așa că s-ar putea să ne întâlnim și noi cu el.

Avantajele lui sunt ușurința și simplitatea interfeței și găsim și aici majoritatea aplicațiilor importante.

Dezavantajul cel mai notabil este noutatea sa pe piață și nu știm încă pe ce modele îl vom găsi în România și ce probleme de incompatibilitate vor fi.

 

Dacă dorești să achiziționezi un televizor pentru conținut majoritar de TRANSMISIUNI SPORTIVE sau GAMING, află în următoarea pagină care sunt cele mai importante caracteristici pe care un astfel de televizor trebuie să le dețină.

 

Back
Next

11 comments

 1. Salut! Am si eu o problema! La un TV Sony 43 XE 8096 i-am facut un update iar imaginea e mai proasta ca inainte! Ce pot face in acest sens! Multumesc!

 2. Salut! Am achizitionat anul trecut un tv Sony Bravia, 108 cm, 43XE8077, 4K Ultra HD , in detrimentul unui tv Panasonic, 125 cm, TX-50EX703E, 4K Ultra HD! Imi poti spune daca am facut alegerea corecta intre cele doua tipuri de tv sau nu! mentionez ca am luat acest tv atit pentru film/media cit si pentru sport! Multumesc!

 3. salut , am si eu o problema cu un lg sk8500 , ma deranjeaza f tare la secvente cu actiune , nu se vede foarte fluid , de la ce sa fie ? conteaza cum setez modul de imagine ? eu il am pe intens

 4. Buna. As dori un sfat cu privire la achizitionarea unui Sony Bravia KD43XF8096 pe care urmeaza sa il folosesc in special la vizionarea de evenimente sportive (fotbal, tenis, etc) dar si la vizionarea de filme si de asemenea pe partea de youtube. Ar fi o achizitie buna? Multumesc anticipat

  • Salut,
   Modelul ales de tine este foarte ok, însă aș recomanda să îți creși puțin bugetul și să alegi un QLED. Modelul 49Q6FN de la Samsung a fost 3300 lei acum câteva zile și excelează din foarte multe puncte de vedere.
   Sony este bun pe partea de imagine, însă partea de smart, dacă nu este Android, ca la modelele mai scumpe, este nasoală. Dacă vrei filme online și youtube… aș zice să renunți la Sony.
   Eu unul mi-am luat 49Q6FN (și sunt fan Sony) și nu regret nicio clipă 🙂
   Aștept feedback cu noul TV ce-l vei duce acasă.
   Mult succes!

   • Mersi de recomandari si sfaturi. Initial am mers pe varianta Sony 43XF8096 dar l-am returnat deoarece am fost dezamagit de calitatea imaginii (culmea) si aici ma refer la prezenta efectului de “dirty screen” prezent la vizonarea de evenimente sportive, jocuri pe consola. Acuma ma gandesc la o varianta cu display VA si direct led (de ex LG 50UK6950PLB sau varianta Samsung 49Q6FN la un buget mai mare). Mersi si sa auzim de bine 🙂

Comentezi?

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.