Cum îți alegi aparatul de aer condiționat

aer conditionat

Fie că este vară sau iarnă, aparatul de aer condiționat este din ce în ce mai dorit în locuințele noastre. Dacă înainte era considerat un lux, acum a devenit nevoie, și este unul din lucrurile pe care le verificăm înainte de a închiria un apartament, de exemplu.

Acum că ți-am atras atenția, hai să trecem la treabă. Vară, căldură copleșitoare, transpirăm fără oprire. Avem nevoie de un aer condiționat. Dar ce model alegem? De unde îl achiziționăm? Cine este autorizat să îl instaleze? Ei bine, asta vom afla în rândurile ce urmează, alături de alte câteva puncte.

 

Criteriul principal este puterea acestuia, măsurată în BTU.

De ce? Aparatul de aer condiționat trebuie să fie destul de puternic astfel încât să acopere suprafața pentru care este montat. Prin urmare, în funcție de mărimea camerei, am alcătuit un tabel care să îți ușureze alegerea.

Puterea aparatului (BTU/h)9000120001800024000
Locuințe (m2)18-2524-3540-5060-70
Birouri sau spații comerciale (m2)14-2220-3033-4040-50

Sursa info tabel: climatherm.ro

De asemenea, mai sunt câteva criterii de care să ții cont, precum înălțimea camerei.

Dacă încăperea are sub 3 metri, debitul de aer generat de aparatul de aer condiționat va fi deranjant, motiv pentru care va trebui setat pe o treaptă mai mică.

Trebuie să ții cont și de electronicele care funcționează în cameră. Un desktop, un aragaz sau un frigider pot influența consumul acestuia, iar dacă numărul electronicelor ce degajă căldură este mai mare, va trebui să-ți alegi un aer condiționat mai puternic.

Un alt criteriu important este și numărul persoanelor care locuiesc în aria respectivă, dar și nivelul de izolație al pereților. De asemenea, să nu uităm de poziționare. Dacă soarele îți bate în geam toată după-amiaza, va trebui să te orientezi către un aparat mai puternic, astfel încât să facă față cu brio.

Calitatea și performanța instalației frigorifice.

Este foarte important să ții cont de brandul compresorului, și de agentul frigorific folosit. Cel mai bun este R410a. Alt aspect ar fi pompa de căldură. Aceasta permite funcționarea aerului condiționat pe încălzire și la temperaturi scăzute în exterior. Cu alte cuvinte, un aparat fără pompă de căldură nu va funcționa atunci când temperatura exterioară scade sub 0 grade, iar instalația frigorifică nu va mai face schimbul termic. Un aparat ce conține pompă de căldură pe compresor va putea funcționa până la temperaturi de -15 grade, fiind în stare să-ți asigure confortul termic și pe timp de iarnă.

Filtrarea aerului

Sistemul de filtrare este extrem de important în alegerea unui aparat de aer condiționat. Filtrele de aer, de miros sau de praf sunt consumabile și nu trebuie să lipsească din pachet. Acestea se curăță de două ori pe an, sau se schimbă. Pentru filtrarea aerului se folosește un filtru din plastic, ce se curăță cu apă rece (atenție, nu cu apă caldă deoarece este material plastic si se poate deforma), se usucă ferit de soare (din aceleași considerente, material plastic, se poate deforma).

Filtrarea mirosurilor se face cu un filtru de cărbune activ, iar filtrarea/purificarea aerului se face printr-un filtru cu catechină. Acesta combină proprietățile filtrului electrostatic, care elimină pulberile fine, sporii invizibili de mucegai si microorganismele dăunătoare și a filtrului de cărbune, eliminând bacteriile și dezodorizând aerul. Filtrul cu catechină este consumabil.

În cazul aparatelor de aer condiționat de ultimă generație se face remarcată prezența filtrelor cu ioni negativi. Aceștia au ca scop prevenirea bolilor respiratorii, și contribuie la un somn liniștitor lipsit de microbi.

Nivelul de zgomot

Având în vedere că vecinii ne deranjează destul de mult cu gălăgia, nu am vrea ca și aparatul de aer condiționat să contribuie la disconfortul auditiv. Unitatea interioară ar trebui să aibă un nivel de zgomot situat între 50 și 60db, cele ultrasilențioase fiind mult mai scumpe. Un aparat care respectă pragul menționat mai devreme va funcționa fără să te deranjeze.

Despre consum și mai multe detalii în pagina următoare.

18 comments

 1. Buna ziua, d-le.
  V -as întreba ceva important pt mine.
  Cei care au montat aparatul meu ( fara chit inclus) , mi au pretins suma de 100de lei pt fiecare m de traseu frigorific. Așadar 300 de lei. Și nici nu mi-au dat chitanță pe banii ăștia – deși la comanda au promis că-mi vor da.
  Întrebarea este : trebuia să mi se ceara 100 de lei pt toți cei 3 m liniari de traseu ? ( Așa înțeleg din articolul dvs). Căci montajul efectiv a costat orice 400 de lei. Nu mi s-a spus ce intra in montaj. Am considerat că manopera efectivă.

  • bună ziua,
   teoretic, cei trei metri ar trebui să incluși în prețul standard.
   manopera dvs a avut șase metri, dintre care trei suplimentari, sau trei în total?
   indiferent, fiecare firmă își poate alege tarifele.
   sunt destul de sceptic la aceștia, mai ales că nu v-au oferit chitanță.

   • Buna ziua.
    Manopera aparatului meu a avut 3 metri liniari de traseu frigorific.
    Nu a fost nevoie de alții, suplimentari.
    Eu nu am fost doar sceptica in privința firmei de montaj, îi consider chiar niste escroci. Care nu numai că nu mi-au eliberat chitanță pe cei 3 m – deși i-am cumpărat de la ei. ( Aparatul nu avea kit, in interiorul cutiei). Refuza , prin omitere sau tupeu. Dar nici garanție pe manopera nu mi dau. Deși așa au susținut când am dat comanda. Că mi vor da. Tot ce mi-au eliberat este o chitanță manopera de montaj , și plus o consola de prindere.
    Așadar – NU vor să mi elibereze chitanță pe unicii 3 metri de traseu frigorific, deși banii mi i au luat , dar nici garanție pe manopera montajului efectiv. Că sa nu mai zic și că a doua zi unitatea interioara se mai ținea în două șurubele, doua se smulseseră. I am chemat, au venit cu greu. Și mai nașpa este că timp de o luna fix , n am putut folosi aparatul pentru că au legat firele invers in unitatea interioara. Fapt pt care aparatul nu primea curent. Și spus că nu știu ce să-i facă. Și ne-au abandonat total , ulterior, impingandu-ne către firma producătoare , pentru garanție. Plus că au mințit că este placa arsa din fabricație, începând. Am primit placa , adusa din străinătate – și stupefacție. NU era arsa. Ci firele erau montate invers, cele electrice, de alimentare. Deși le-am spus ulterior că au mințit, n-au avut niciun stres. S-au evaporat , sctandu-se din context. Deși îi întrebasem daca au autorizație ( cum or fi obtinut-o, oare !?), și dacă au mai montat AC, cu proveniență greceasca. Au afirmat că ” au montat” de tot felul.🙄

 2. Salut Leonard,
  Imi poti recomanda un foarte bun furnizor si instalator din Bucuresti?

 3. Salutare,

  Felicitari pentru articol.
  Ma poti ajuta si pe mine cu o sugestie? Avem un apartament duplex, cu living de 24 m2. Problema este la inaltimea acestuia de 5,50 m 🙂
  De asemenea, livingul da intr-un hol de 13 m2 cu aprox. 2,70 inaltime (zona de sus) si un alt hol de 10m2 cu aprox 2,70 inaltime (zona de jos).
  Crezi ca un AC de 18000BTU face fata? Vecinii mei care si-au pus spun ca da, insa firmele de AC imi recomanda ceva cu duct sau simplu dar peste 24000 BTU.
  Sunt intr-o dilema totala. As aprecia mult raspunsunl tau.

  Multumesc in avans!

 4. Salut,

  In primul rand felicitari pentru articol. Este foarte util!
  Te rog sa ma ajuti si pe mine cu o informatie, daca esti disponibil.
  Am un apartament de 6m inaltime, 6 m lungime si 4 m latime. Unde trebuie sa imi situez aerul conditionat? (Sus – la 5,5 m sau pe mijloc la aprox. 3m?)
  De asemenea, ce tip de aer sa cumpar? (cu duct sau normal?) Din cate am inteles unul normal nu face fata 🙂
  Nu stiu nici cati BTU sa aleg tinand cont de inaltimea apartamentului.

  Multumesc in avans pentru raspunsul tau!

  • Salut, mulțumesc mult pentru apreciere și imi cer scuze de răspunsul întârziat. Un aer tip duct e super scump, nu știu cât ar merita investiția. Legat de poziționare, hai s-o luăm așa: aerul rece e mai greu decât cel cald, deci ar fi de preferat să fie la o înălțime mai mare, întrucât fluxul acestuia către locatari (voi) ar fi natural. Dacă mai ai nevoie de răcire și peste 3m, atunci îl așezi mai sus. Dacă nu iar spațiul acela e gol, înălțimea asta ar trebui să fie suficientă. De preferat să-l așezi undeva la umbră, pe peretele nordic al casei și undeva unde fluxul de aer este liber. Nu este o încăpere atât de mare, ci doar înaltă.
   Dacă nu ai nevoie de răcirea completă, poți merge pe normal și 24000 BTU (poate și 18000 ar fi suficienți). Dacă ai nevoie ca fiecare centimetru să fie atins, atunci mergi pe duct, dar bineînțeles, costurile vor fi mai mari.
   Dacă îți mai pot oferi și alte informații, poți reveni fără probleme! 🙂

 5. Buna, pentru un apartament cu 3 camere, ma gandeam sa achizitionez 2 aparate: unul split 12000btu pt sufragerie, si unul multisplit pentru dormitoare de cate 9000btu (in sufragerie soarele bate dimineata s in dormitoare dupa-amiaza, drept urmare este mult mai cald ). Aveti o solutie mai buna? Apreciez orice sugestie. Multumesc

  • Bună,
   Ești una din puținele persoane ce aleg o astfel de abordare. Dacă vrei cel mai bun randament, ecuația dată de tine este cea mai performantă. Aparatul de 12000 BTU pentru sufragerie este suficient, iar cel multisplit cu câte 9000 în dormitoare este iarăși o alegere foarte bună. Ce-ți pot recomanda pentru soare sunt draperiile sau jaluzelele verticale. Surprinzător, chiar ajută foarte mult. Am aceeași situație în dormitorul meu. Felicitări pentru alegere!

  • Buna,

   Aceste detalii sunt mentionate de obicei in caracteristicile produsului, dar in mare vei primi urmatoarele:
   • Traseu frigorific (teava cupru gaz si lichid, izolatie aferenta) – 3 (trei) metri liniari;
   • Cablu electric (5×1.5) sau (5×2) dupa caz – 3,5 metri liniari;
   • Tub de evacuare a condensului Ø18 – 2 (doi) metri liniari.

Comentezi?

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.