Cum îți alegi aparatul de aer condiționat

aer conditionat

Fie că este vară sau iarnă, aparatul de aer condiționat este din ce în ce mai dorit în locuințele noastre. Dacă înainte era considerat un lux, acum a devenit nevoie, și este unul din lucrurile pe care le verificăm înainte de a închiria un apartament, de exemplu.

Acum că ți-am atras atenția, hai să trecem la treabă. Vară, căldură copleșitoare, transpirăm fără oprire. Avem nevoie de un aer condiționat. Dar ce model alegem? De unde îl achiziționăm? Cine este autorizat să îl instaleze? Ei bine, asta vom afla în rândurile ce urmează, alături de alte câteva puncte.

 

Criteriul principal este puterea acestuia, măsurată în BTU.

De ce? Aparatul de aer condiționat trebuie să fie destul de puternic astfel încât să acopere suprafața pentru care este montat. Prin urmare, în funcție de mărimea camerei, am alcătuit un tabel care să îți ușureze alegerea.

Puterea aparatului (BTU/h)9000120001800024000
Locuințe (m2)18-2524-3540-5060-70
Birouri sau spații comerciale (m2)14-2220-3033-4040-50

Sursa info tabel: climatherm.ro

De asemenea, mai sunt câteva criterii de care să ții cont, precum înălțimea camerei.

Dacă încăperea are sub 3 metri, debitul de aer generat de aparatul de aer condiționat va fi deranjant, motiv pentru care va trebui setat pe o treaptă mai mică.

Trebuie să ții cont și de electronicele care funcționează în cameră. Un desktop, un aragaz sau un frigider pot influența consumul acestuia, iar dacă numărul electronicelor ce degajă căldură este mai mare, va trebui să-ți alegi un aer condiționat mai puternic.

Un alt criteriu important este și numărul persoanelor care locuiesc în aria respectivă, dar și nivelul de izolație al pereților. De asemenea, să nu uităm de poziționare. Dacă soarele îți bate în geam toată după-amiaza, va trebui să te orientezi către un aparat mai puternic, astfel încât să facă față cu brio.

Calitatea și performanța instalației frigorifice.

Este foarte important să ții cont de brandul compresorului, și de agentul frigorific folosit. Cel mai bun este R410a. Alt aspect ar fi pompa de căldură. Aceasta permite funcționarea aerului condiționat pe încălzire și la temperaturi scăzute în exterior. Cu alte cuvinte, un aparat fără pompă de căldură nu va funcționa atunci când temperatura exterioară scade sub 0 grade, iar instalația frigorifică nu va mai face schimbul termic. Un aparat ce conține pompă de căldură pe compresor va putea funcționa până la temperaturi de -15 grade, fiind în stare să-ți asigure confortul termic și pe timp de iarnă.

Filtrarea aerului

Sistemul de filtrare este extrem de important în alegerea unui aparat de aer condiționat. Filtrele de aer, de miros sau de praf sunt consumabile și nu trebuie să lipsească din pachet. Acestea se curăță de două ori pe an, sau se schimbă. Pentru filtrarea aerului se folosește un filtru din plastic, ce se curăță cu apă rece (atenție, nu cu apă caldă deoarece este material plastic si se poate deforma), se usucă ferit de soare (din aceleași considerente, material plastic, se poate deforma).

Filtrarea mirosurilor se face cu un filtru de cărbune activ, iar filtrarea/purificarea aerului se face printr-un filtru cu catechină. Acesta combină proprietățile filtrului electrostatic, care elimină pulberile fine, sporii invizibili de mucegai si microorganismele dăunătoare și a filtrului de cărbune, eliminând bacteriile și dezodorizând aerul. Filtrul cu catechină este consumabil.

În cazul aparatelor de aer condiționat de ultimă generație se face remarcată prezența filtrelor cu ioni negativi. Aceștia au ca scop prevenirea bolilor respiratorii, și contribuie la un somn liniștitor lipsit de microbi.

Nivelul de zgomot

Având în vedere că vecinii ne deranjează destul de mult cu gălăgia, nu am vrea ca și aparatul de aer condiționat să contribuie la disconfortul auditiv. Unitatea interioară ar trebui să aibă un nivel de zgomot situat între 50 și 60db, cele ultrasilențioase fiind mult mai scumpe. Un aparat care respectă pragul menționat mai devreme va funcționa fără să te deranjeze.

Consumul electric

Aici vei avea de citit. Cât timp am lucrat în retail am învățat că acesta este primul lucru verificat de clienți, după puterea aparatului. Un aparat de aer condiționat este un consumator mediu de energie, consumul mediu al acestuia pe oră fiind undeva la 1kW, adică vreo 60 de bani, dacă ne referim la o unitate de 12000 BTU, cu clasă energetică A. Un A+ consumă în teorie cu 10% mai puțin, un A++ cu 20% mai puțin, iar un A+++ va reduce consumul cu aproximativ 30%.

Filtrele vor influența consumul de energie, adică va fi nevoie să le înlocuiești în perioada recomandată, sau să le cureți.

Chiar dacă sunt mai ieftine, nu achiziționați aparate depășite, precum cele cu clasă B sau mai slabă. Diferența de preț dintre un aparat de aer condiționat cu clasă B și unul cu clasă A se va amortiza în primul an de funcționare. Clasa energetică este stabilită în funcție de parametrii de eficiență ai aparatului, care trebuie urmăriți în fișa tehnică a produsului, precum valorile EER și COP. Cu cât valoarea acestora este mai mare, cu atât consumul este mai mic.

COP (Coefficient of Performance) reprezintă coeficientul de performanță, și este raportul dintre puterea electrică absorbită și puterea termică de încălzire generată. Ca să înțelegi exact, o pompă de căldură va genera 5kW de energie termică pentru 1kW de energie electrică consumată. Prin urmare, COP-ul va fi 5 în acest caz.

EER (Energy Efficiency Ratio) este rata de eficiență energetică, și este reprezentată de raportul dintre puterea electrică consumată și puterea de răcire generată.

Cele două mărimi sunt folosite pentru încălzire sau pentru răcire, și va trebui să verifici valorile acestora în funcție de modul în care îți vei folosi aparatul: doar vara, unde este mai important EER, sau pe tot parcursul anului, unde va trebui să ții cont de ambele mărimi.

Mai jos este un tabel care prezintă încadrarea în clasă energetică în funcție de EER/COP

Clasa energeticăEER/COP
A>3,2
B>3
C>2,8
D>2,6
E>2,4

Sursa info tabel: climatherm.ro

Recent au fost introduși termenii SCOP și SEER.

Ce reprezintă aceștia? SCOP este Seasonal Coefficient of Performance, un fel de COP, dar de sezon. Acesta reprezintă coeficientul de performanță în cazul încălzirii, dar este un coeficient sezonier, care ține cont de energia electrică consumată și energia termică de încălzire generată în tot sezonul de încălzire. SEER este Seasonal Energy Efficency Ratio, asemănător cu EER. Acesta reprezintă rata de eficiență energetică în cazul răcirii în sezonul de răcire.

Încadrarea în clasa energetică în funcţie de SEER şi SCOP se face astfel:

Clasa energeticăSEER/SCOP
A+++>8,5
A++>6,1
A+>5,6
A>5,1
B>4,6
C>4,1
D<3,6

Sursa info tabel: climatherm.ro

Alt lucru pe care să-l verifici este tipul compresorului. Cele mai noi și mai recomandate sunt cele cu invertor. Această tehnologie este o inovație reală, ce folosește un principiu simplu. Invertoarele reglează puterea pentru a o corela cu cerința reală. Adică nici mai mult, nici mai puțin. Cu alte cuvinte, la modelele fără invertor compresorul se oprea odată ce se ajungea la temepratura dorită în cameră. În cazul aparatelor cu invertor acestea continuă să funcționeze chiar și după ce se ajunge la temperatura dorită, însă cu consumul redus la maxim. Astfel temperatura din cameră va rămâne constantă. Imediat ce temepratura corectă este atinsă, invertorul garantează menținerea ei constantă, monitorizând și reglând temperatura ori de câte ori este nevoie. Astfel, consumul de energie scade cu aproximativ 30% comparativ cu un sistem clasic de oprire/pornire.

Sursa foto: climatherm.ro

Detalii suplimentare

Aparatele de aer condiționat sunt de mai multe tipuri: de perete, de tavan, portabile sau multi-split. Cele la care am făcut referire în acest articol sunt cele de perete, care sunt și cele mai utilizate.

Sistemul clasic este format din două unități: una internă și una externă, prima fiind montată pe perete în încăpere, iar cea din urmă afară, sau pe balcon.

Sursa foto: climatherm.ro

Sistemele multi-split sunt alcătuite dintr-o unitate externă, și mai multe unități interne, montate de obicei în încăperi diferite.

Sursa foto: climatherm.ro

Funcțiile suplimentare pe care un aparat de aer condiționat le poate avea influențează de asemenea și costul acestuia, așa că va trebui să alegi ceva de care chiar ai nevoie, dacă bugetul este limitat. Prin urmare, am alcătuit o listă cu cele mai importante funcții suplimentare:

 • funcția de dezumidificare – folosind această funcție, aparatul de aer condiționat va extrage și va elimina umezeala din aerul camerei.
 • funcția de ventilație – folosită pentru a ventila aerul din încăpere, fără a-i modifica temperatura, și este însoțită de obicei de funcția de dezumidificare.
 • funcția de temporizare – folosită pentru a programa intervalele în care aparatul de aer condiționat va funcționa. Astfel, se va putea seta să pornească cu o oră înainte de a ajunge acasă, temperatura fiind optimă după ce termini programul la muncă și vii acasă obosit să te relaxezi.
 • funcția de noapte – folosită evident, pe timp de noapte, pentru a asigura confortul termic, însă cu reducerea semnificativă, respectiv 30%, a zgomotului produs de unitatea interioară.
 • funcția auto – aparatul va realiza cel mai bun randament pentru consum și temperatură, indiferent dacă este folosit pentru încălzire sau răcire.
 • funcția de restart automat – în cazul penelor de curent, aparatul va reporni automat păstrându-și setările de funcționare

Răcirea/încălzirea întregului apartament cu un singur aparat de aer condiționat puternic montat pe hol nu este recomandată, deoarece temperatura pe hol va fi mereu mai mică în cazul răcirii sau mai mare în cazul încălzirii decât în camerele alăturate. Ușile deschise pentru a dirija fluxul de aer nu vor elimina acest dezavantaj, ci îl vor ameliora foarte puțin. Aparatul de aer condiționat va citi la un moment dat temperatura realizată pe hol, care a ajuns la pragul setat, și se va opri. Astfel, pe hol vei avea temperatura dorită, dar în camerele alăturate nu. Timpul de funcționare al aparatului va crește foarte mult, și astfel va crește și consumul de energie eletrică. Totodată, având în vedere solicitarea foarte mare la care va fi supus, aparatul se va uza mult mai repede, iar randamentul va scădea.

Instalarea aparatului de aer condiționat

Aici apar cele mai multe probleme, deoarece lăsăm mereu totul pe ultima sută de metri, și ne trezim în toiul verii că ne e cald și vrem aer condiționat. Facem comandă, ajunge în 2-3 zile acasă, dar cine îl instalează? Echipele care se ocupă de așa ceva sunt solicitate până peste cap, și fiecare an aduce în plus mai mulți clienți, întrecând mereu orice estimare.
Instalarea aia de 5 zile lucrătoare înseamnă defapt vreo două săptămâni, așa că îți recomand achiziționarea aparatului de aer condiționat din primăvară, când prețurile sunt mai mici și când poți aștepta fără probleme câteva zile în plus instalarea acestuia. De notat este faptul că instalarea trebuie făcută cu o echipă de instalatori autorizată de către firma producătoare a aparatului de aer condiționat, altfel se pierde garanția!
Orice aparat vine în pachet cu câteva cărticele, hârtii, printre care și un certificat de garanție. Pe spatele acestuia sunt trecute service-urile autorizate care îți pot face instalarea sau reparația produsului, iar majoritatea firmelor oferă un an de garanție pe manoperă.
Acum că am stabilit asta, țin să menționez câteva detalii. Nu toate aparatele de aer condiționat vin cu kit de montaj, adică traseul frigorific, cablurile electrice și tubul de evacuare. Acestea se achiziționează de la echipa ce vine să-ți facă instalarea, și costă cam 100 lei dacă rămâi pe standardul impus de kit, adică vreo 3 metri de traseu frigorific. Orice este în plus se taxează în funcție de tarifele firmei. Îți recomand să stai alături de instalatori când se face instalarea, pentru a evita orice surpriză neplăcută precum deteriorarea peretelui, mizerie, eventual ceva lipsă din casă.
Am asistat la câteva montaje și îți spun sigur că treaba se face mai repede și mai bine atunci când clientul supraveghează instalarea.

Sper că îți este folos articolul, și că vei face alegerea corectă. Dacă ai nevoie de recomandări sau ajutor la următoarea achiziție, lasă un mesaj în comentarii și vei primi un răspuns în cel mai scurt timp posibil.

Recomandări

Am decis să fac și acest punct, fiindcă am primit numeroase cereri.

Cele mai performante aparate de aer condiționat sunt cele de la Daikin, dar sunt și foarte scumpe. Dacă ai banii pentru un aparat precum acesta, este o alegere foarte bună.

Dacă totuși nu vrei să cheltuiești ultimele economii, există și alternative. Samsung și LG produc aparate foarte bune, cu tehnologie nouă, consum redus și design atrăgător. Sunt în top 5 branduri în categoria de aer condiționat.

Urmează Whirlpool, care se țin bine și care oferă un raport calitate-preț foarte bun.

Și ultimele pe care vi le pot recomanda sunt cele de la firme precum Heinner, Star-Light, sau LDK.

 

Surse:

techlicious.com

hometips.com

homedepot.com

leroymerlin.ro

forum softpedia

climatherm.ro

12 comments

 1. Salutare,

  Felicitari pentru articol.
  Ma poti ajuta si pe mine cu o sugestie? Avem un apartament duplex, cu living de 24 m2. Problema este la inaltimea acestuia de 5,50 m 🙂
  De asemenea, livingul da intr-un hol de 13 m2 cu aprox. 2,70 inaltime (zona de sus) si un alt hol de 10m2 cu aprox 2,70 inaltime (zona de jos).
  Crezi ca un AC de 18000BTU face fata? Vecinii mei care si-au pus spun ca da, insa firmele de AC imi recomanda ceva cu duct sau simplu dar peste 24000 BTU.
  Sunt intr-o dilema totala. As aprecia mult raspunsunl tau.

  Multumesc in avans!

 2. Salut,

  In primul rand felicitari pentru articol. Este foarte util!
  Te rog sa ma ajuti si pe mine cu o informatie, daca esti disponibil.
  Am un apartament de 6m inaltime, 6 m lungime si 4 m latime. Unde trebuie sa imi situez aerul conditionat? (Sus – la 5,5 m sau pe mijloc la aprox. 3m?)
  De asemenea, ce tip de aer sa cumpar? (cu duct sau normal?) Din cate am inteles unul normal nu face fata 🙂
  Nu stiu nici cati BTU sa aleg tinand cont de inaltimea apartamentului.

  Multumesc in avans pentru raspunsul tau!

  • Salut, mulțumesc mult pentru apreciere și imi cer scuze de răspunsul întârziat. Un aer tip duct e super scump, nu știu cât ar merita investiția. Legat de poziționare, hai s-o luăm așa: aerul rece e mai greu decât cel cald, deci ar fi de preferat să fie la o înălțime mai mare, întrucât fluxul acestuia către locatari (voi) ar fi natural. Dacă mai ai nevoie de răcire și peste 3m, atunci îl așezi mai sus. Dacă nu iar spațiul acela e gol, înălțimea asta ar trebui să fie suficientă. De preferat să-l așezi undeva la umbră, pe peretele nordic al casei și undeva unde fluxul de aer este liber. Nu este o încăpere atât de mare, ci doar înaltă.
   Dacă nu ai nevoie de răcirea completă, poți merge pe normal și 24000 BTU (poate și 18000 ar fi suficienți). Dacă ai nevoie ca fiecare centimetru să fie atins, atunci mergi pe duct, dar bineînțeles, costurile vor fi mai mari.
   Dacă îți mai pot oferi și alte informații, poți reveni fără probleme! 🙂

 3. Buna, pentru un apartament cu 3 camere, ma gandeam sa achizitionez 2 aparate: unul split 12000btu pt sufragerie, si unul multisplit pentru dormitoare de cate 9000btu (in sufragerie soarele bate dimineata s in dormitoare dupa-amiaza, drept urmare este mult mai cald ). Aveti o solutie mai buna? Apreciez orice sugestie. Multumesc

  • Bună,
   Ești una din puținele persoane ce aleg o astfel de abordare. Dacă vrei cel mai bun randament, ecuația dată de tine este cea mai performantă. Aparatul de 12000 BTU pentru sufragerie este suficient, iar cel multisplit cu câte 9000 în dormitoare este iarăși o alegere foarte bună. Ce-ți pot recomanda pentru soare sunt draperiile sau jaluzelele verticale. Surprinzător, chiar ajută foarte mult. Am aceeași situație în dormitorul meu. Felicitări pentru alegere!

  • Buna,

   Aceste detalii sunt mentionate de obicei in caracteristicile produsului, dar in mare vei primi urmatoarele:
   • Traseu frigorific (teava cupru gaz si lichid, izolatie aferenta) – 3 (trei) metri liniari;
   • Cablu electric (5×1.5) sau (5×2) dupa caz – 3,5 metri liniari;
   • Tub de evacuare a condensului Ø18 – 2 (doi) metri liniari.

Comentezi?

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.