În ultimii ani laptopurile de gaming au ridicat foarte mult ștacheta și chiar au început să rivalizeze cu desktopurile. Datorită creșterii prețurilor la plăcile video, un laptop de gaming în această perioadă este o alternativă chiar foarte viabilă, pentru cei care au nevoie și de portabilitate fiind un plus excelent. Putem găsi laptopuri cu specificații foarte bune la preț de placă video pentru desktop. La momentul scrierii acestui articol, un RTX 3060 pleacă de la 5.300 RON. În acest buget găsim lejer un laptop care să satisfacă cerințele oricărui joc la rezoluție FullHD.

În următoarele rânduri voi încerca să vă ușurez alegerile în materie de laptop de gaming prin evidențierea celor mai importante caracteristici pe care ar trebui să le aibe un laptop ideal pentru jocuri.

 • Prețul
  În primul rând cred este principalul aspect la care oricine se uită prima data. Dacă un laptop nu se încadrează în bugetul tău, indiferent de specificațiile sale, este foarte probabil nu urmeze a fi cumpărat. Din punctul meu de vedere, dat fiind faptul laptopul nu se schimbă foarte des, dacă aveți șansa unei reduceri pentru un laptop bun care nu se încadrează în buget, se poate face totuși un mic efort financiar. Jocuri noi vor apărea mereu și un laptop puternic va ține pasul cu noile apariții.
 • Stocarea
  Dacă nu urmează ca sistemul de operare să fie instalat pe un SSD, sfatul meu este să fiți pregătiți ca performanțele laptopului să nu fie unele strălucite. Legat de acest aspect, consider că ar trebui să vă orientați către un SSD de măcar 500GB. Veți avea suficient spațiu de stocare pentru a putea instala sistemul de operare și câteva jocuri fară prea mari bătăi de cap.

Pentru a veni in ajutorul vostru la acest capitol, voi lasa aici câteva modele de SSD-uri. În cazul în care aveți un slot M.2 liber, iată câteva variante demne de luat în calcul:

 1. Intel 660p M.2 512Gb. Îl puteți achiziționa atât de la eMAG cât și de la PCGarage. Vitezele de scriere și de citire sunt unele decente, iar prețul îl face un SSD foarte competitiv.
 2. ADATA Gammix S11 Pro M.2 512Gb. Poate fi de asemenea achiziționat atât de la eMAG cât și de la PCGarage. Vitezele sale sunt chiar mai bune decât cele ale modelului de la Intel, însă și prețul este o idee mai ridicat.
 3. Western Digital SN550 M.2 500Gb. Practic este undeva între modelul de la Intel și cel de la ADATA, atât ca preț cât și ca performanțe. Vitezele de scriere și citire sunt bune, peste cele de la Intel, dar sub S11. Și acest model îl găsiți atât la eMAG cât și la PCGarage.
 4. Samsung 980 M.2 500Gb. Nu sunt foarte multe de zis despre acest model, numele brandului spunând multe. Viteze foarte bune de scriere și de citire, fiabilitate. Un produs foarte bun. Îl găsiți în oferta celor de la eMAG sau la PCGarage.

În cazul în care aveți deja ocupat slotul M.2 din laptop, aveți posibilitatea adăugării unui SSD pe SATA3. Am făcut o lista și pentru acestea.

 1. Crucial MX500 SATA3 500Gb. Un preț cinstit pentru acest SSD găsim atât la PCGarage cât și la eMAG. Vitezele sunt cele standard pentru SATA3, adică aproximativ 500Mb/s scriere și 500Mb/s citire.
 2. Crucial BX500 SATA3 1Tb. Am ales recomand și un SSD cu o capacitate de stocare ceva mai mare. Performanțele sale sunt bune, vitezele de scriere și de citire sunt cele standard pentru acest port. Îl găsim la eMAG și la PCGarage.
 3. Samsung 870 EVO SATA3 500Gb. Modelele celor de la Samunsg sunt ca un etalon pentru restul SSD-urilor. Nu putea lipsi din lista noastră un 870 EVO. Viteze bune, fiabilitate mare, brand. Îl puteți cumpăra de la eMAG sau de la PCGarage.
 • Tastatura
  Deși poate ar fi trecută de multe persoane cu vederea, în opinia mea e un aspect destul de important în alegerea unui laptop de gaming și acesta. Daca tastatura are sau nu are Numpad, de exemplu. Mărimea tastelor backspace, enter sau ESC sunt din nou aspecte pe care eu consider trebuie le avem în vedere. Un laptop de gaming nu își va atinge scopul dacă cel care îl cumpără nu se va putea obișnui cu mărimea sau poziționarea tastelor importante.
 • Răcirea
  Este poate cel mai important aspect la un laptop de gaming. Daca nu are o răcire pusă la punct și gândită bine, performanțele sale vor fi afectate din cauza temperaturilor ridicate. Va apărea astfel un fenomen numit thermal throttle. Părerea mea este laptopurile mai subțiri ar trebui evitate dacă se doresc performanțe ridicate în gaming, însă există excepții și la acest lucru. Un alt aspect care poate deveni deranjant, în funcție de modelul laptopului, sunt tastele cele mai folosite în gaming (W, A, S, D) ce se pot încălzi.
  Despre acest aspect am vorbit pe larg în alt articol. Puteți găsi aici informații despre pasta termoconductoare și cum ajuta ea la răcirea laptopului.
 • Conectivitatea

  Nu sunt foarte multe lucruri de zis legat de acest aspect. Voi menționa câteva porturi ce consider ar trebui fie prezente pe orice laptop.
  – Port HDMI, din punctul meu de vedere fiind un port important în caz vreți folosiți un alt display în locul celui de la laptop, poate un TV sau un monitor mai mare.
  – Porturi USB 3.0, 3.1, 3.2 pentru a beneficia de viteza mai mare decât pe cele 2.0.
  Mufa RJ45, neapărat daca vreți jucați online. Nu m- baza pe o conexiune wireless, în special daca mai există și alti consumatori prin casă.

 • Bateria
  In cazul laptopurilor de gaming trebuie să vă așteptați ca durata de viață pe baterie (fara a fi bagat in priza) să fie destul de redusă. Se poate rula un joc și pe baterie, însă dacă veți lăsa jocul pe o calitate ridicată a detaliilor, acesta vă consuma relativ rapid acumulatorul. Sfatul meu legat de acest aspect este să nu dați prea multă importanță acesteia, pentru că de cele mai multe ori laptopul oricum este conectat cu cablul de alimentare în priză (sau așa ar fi ideal).

Acum am terminat cu această scurtă introducere, trecem la ideea principală a acestui articol. În următoarele rânduri am făcut o listă cu laptopurile care mi-au atras atenția din punct de vedere al raportului preț/performanță.

 1. Lenovo Legion 5 15ARH05H.
  laptop gaming lenovo Dimensiuni: 15.6″
  Refresh rate: 120Hz
  CPU: Ryzen 5 4600H, 6 nuclee, 12 threaduri, frecvență pana la 4Ghz
  GPU: GTX 1660TI 6Gb
  RAM: 8Gb DDR4
  SSD: 256Gb
  Placa video este perfecta pentru rezoluția la care va rula, și anume 1080p. Cele mai multe jocuri nu vor avea probleme cu detaliile chiar spre maxim, iar procesorul este unul foarte capabil. Îl găsim atât în oferta celor de                                                                                       la eMAG, cât și la PCGarage.
 2. Acer Nitro 5 AN515.
  laptop gaming acer

  Dimensiuni: 15.6″
  Refresh rate: 144Hz
  CPU: Ryzen 5 5600H, 6 nuclee, 12 threaduri, frecvență pana la 4.2Ghz
  GPU: RTX 3060 6Gb
  RAM: 8Gb DDR4
  SSD: 512Gb
  Acest model îl găsim la prețul de 4.499 lei la eMAG. Mi se pare un preț excelent și îndrăzni spun e chiar un best-buy în această arie de prețuri, sub 5.000 lei. Display bun, procesor excelent, ultima generație de la AMD fiind una foarte reușită, placa video din ultima serie a celor de la Nvidia. SSDul cu care vine este relativ încăpător. Singurul minus pe care îl văd la acest model ar fi cei doar 8Gb de memorie RAM, însă se poate face foarte ușor un upgrade.
 3. ASUS ROG Strix G17 G713QR.
  laptopt gaming asus

  Dimensiuni: 17.3″
  Refresh rate: 300Hz
  CPU: Ryzen 7 5800H, 8 nuclee, 16 threaduri, frecvență pana la 4.4Ghz
  GPU: RTX 3070 8Gb
  RAM: 16Gb DDR4
  SSD: 1Tb
  Deși prețul este unul puțin piperat, laptopul fiind în oferta celor de la PCGarage la prețul de 8.999 lei, mie îmi pare un laptop complet. Nu văd vreun compartiment unde ar fi nevoie de upgrade. Procesor extrem de bun, display excelent, cei 300Hz făcând din acest laptop unul pe care este o plăcere faci orice, 16Gb memorie RAM, suficientă pentru orice utilizator normal, iar SSD-ul de 1Tb este îndeajuns atât pentru sistemul de operare, cât și pentru multe jocuri.
 4. ASUS ROG Strix SCAR 15 G533QM.
  laptop gaming asus

  Dimensiuni: 15.6″
  Refresh rate: 300Hz
  CPU: Ryzen 7 5800H, 8 nuclee, 16 threaduri, frecvență pana la 4.4Ghz
  GPU: RTX 3060 6Gb
  RAM: 16Gb DDR4
  SSD: 512Gb
  E practic fratele mai mic al modelului prezentat deasupra. Diferențele dintre ele sunt la capitolul placă video, acesta având un RTX 3060, și la stocare. Avem doar 512Gb aici. Desigur și dimensiunea laptopului este mai mica, 15.6″ în cazul nostru. Rămâne însă același procesor foarte bun, R7 5800H. Acest model ASUS poate fi gasit atât în oferta celor de la eMAG cât și la PCGarage.

Voi ce laptop ati ales?
Ce model credeti ca am omis?

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.