Pasta termoconductoare – ghid de aplicare

ghid pasta termoconductoare

Partea teoretică

În momentul în care realizezi există o problemă cu temperaturile din calculatorul tău, fie vorbim de un laptop sau desktop, una dintre cauze poate fie pasta termoconductoare. Posibil ca aceasta nu a fost schimbată niciodată sau a trecut o perioadă destul de lungă de la ultima schimbare, fie nu este una de cea mai bună calitate. A doua variantă este aproape din start problema la laptopurile care se încălzesc excesiv. Producătorii de laptopuri nu aplică o pastă de calitate înaltă, iar schimbarea ei poate produce diferențe majore în temperaturi. Asta, evident, dacă facem alegerea corectă cu pasta cea nouă.

În acest articol vei putea afla ce este mai exact pasta termoconductoare, cum o poți aplica într-un mod corect, dar și cum alegi pasta potrivită pentru nevoile tale.

Ce este pasta termoconductoare? Răspunsul la această întrebare este unul relativ simplu, mai exact pasta termoconductoare este un compus chimic care are conductivitate termică și care se folosește ca o interfață intre radiator (sau heatsink) și sursele de căldură. Sursele de căldură în cazul calculatoarelor fiind procesorul și placa video. Rolul principal al acesteia este elimine bulele de aer sau spațiile dintre suprafața procesorului și radiator, și fluidizeze transferul termic între cele două.

De ce avem nevoie de o pastă termoconductoare bună? Așa cum am menționat în rândurile de mai sus, este important ca temperaturile procesorului și a plăcii video nu aibă valori mari perioade îndelungate de timp. Dacă acestea funcționează constant la temperaturi ridicate, durata lor de viață fi scurtată. De asemenea, va apărea și fenomenul de thermal throttle, care va reduce performanța datorită temperaturii ridicate la care operează procesorul sau placa video.

Ce pastă termoconductoare să aleg?

  1. Arctic Cooling MX-4, are o conductivitate termică de 8.5 W/mK. Producătorul spune că durata de viață a acesteia este undeva la 8 ani. În mod normal aplicarea acestei paste nu este problematică pentru că nu este foarte densă. De menționat aici faptul că pasta nu are conductivitate electrică, așa că nu suntem expuși unui scurtcicurcit în cazul în care nu o aplicăm bine. Se poate cumpăra atât de la eMAG cât și de la PCGarage.
  2. Arctic Silver 5, un clasic. Este o pastă pe care foarte mulți o folosesc, asta datorandu-se și brandului foarte cunoscut. Are o perioadă de rodaj între 50 și 200 de ore după spusele celor de la Arctic Silver, adică din momentul aplicării se vor atinge cele mai bune performanțe după această perioadă. Conductivitatea termică aici e ceva mai buna decât la MX-4, fiind de 8.89 W/mK, iar cea electrică este inexistentă. Pasta este disponibilă atât în oferta celor de la eMAG cât și la PCGarage.
  3. Noctua NT-H1. Brandul nu are nevoie de prea multe prezentări, cei de la Noctua fiind foarte populari pentru soluțiile lor de răcire. Pasta nu are conducitivtate electrică deci din nou nu avem probleme daca nu o aplicăm perfect. Se poate achiziționa atât de la eMAG cât și de la PCGarage.
  4. Thermal Grizzly Kryonaut. Acest model este foarte cunoscut pentru performanțele sale, fiind una dintre cele mai bune paste care nu au conductivitate electrică. Dezavantajul la aceasta ar fi și prețul care este în concordanță cu performanțele, fiind ceva mai scumpă decât restul competitoarelor. Conductivitatea termică după spusele producătorului este 12.5 W/mK. Acest model este în centrul atenției în articolul nostru, fiind cel pe care l-am testat pe laptopul meu. Diferențele au fost destul de sesizabile. Pasta poate fi cumparata atat de la eMAG cat si de la PCGarage.

Partea practică

În acest articol voi arăta cum puteți schimba pasta termoconductoare a unui laptop Lenovo Legion Y540. Informațiile de aici sunt valabile, în principiu, pe orice model de Legion. Vom începe prin desfacerea șuruburilor de pe capac, pentru a putea ajunge la componentele care ne interesează. Trebuie scoatem șuruburile care se afla în zonele încercuite din poza următoare.

pasta termoconductoareUrmează apoi alte câteva șuruburi. Atenție, acestea nu ies complet, trebuie doar slăbite puțin apoi radiatorul se poate ridica.

pasta termoconductoare

După această etapă ajungem la partea care ne interesează pe noi. Procesorul și placa video vor fi descoperite. Va trebui îndepărtam stratul de pastă termoconductoare folosind alcool izopropolic și o cârpă din microfibră.

pasta termoconductoarepasta termoconductoare

Cam așa ar trebui arate după ce le curățăm.

pasta termoconductoare

Pentru acest ghid eu am folosit pasta termoconductoare Thermal Grizzly Kryonaut. Este printre cele mai performante pe care le putem găsi pe piața din Romania. Prețul este și el în concordanță cu acest aspect, însă garantez merită fiecare bănuț.

pasta termoconductoare

Daca veți achiziționa versiunea de un gram a pastei, veți găsi în pachet o spatula care va ajuta aplicați pasta și seringa. Eu nu am folosit spatula deoarece am aplicat pasta în formă de X.

pasta termoconductoarepasta termoconductoare

La final cam așa ar trebui arate, poate un pic mai artistic desenate liniile de pastă, însă își face efectul și așa.

pasta termoconductoare

După aplicarea acestei paste, cam la astfel de rezultate puteți aștepta. 52°C în idle. Temperatura ambientală este undeva la 24°C.

Sursa foto: https://www.intel.com/content/www/us/en/gaming/resources/how-to-apply-thermal-paste.html

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.