Președintele Barrack Obama a creat cea mai mare rezervație marină din lume

cea mai mare rezervație marină din lume
Sursa: Lee Gillenwater

Cea mai mare rezervație marină din lume, Papahānaumokuākea, a fost creată prin decizia președintelui american Barrack Obama. Această zonă protejată va avea o arie de 1.508.668 km2, de 4 ori mai mare decât cea inițială. Suprafața este mai mare decât toate parcurile naționale însumate.

În ultimii ani au apărut discuții din ce în ce mai aprinse referitoare la protejarea planetei. Din cauza poluării, a încălzirii globale și a vânatului sau a pescuitului excesiv, multe specii de plante și animale se află în pericol de dispariție. De cele mai multe ori, oamenii nu analizează impactul pe care dispariția unor specii îl poate avea asupra întregului ecosistem natural.

Monumentul natural din Hawaii cuprinde insule nelocuite din partea nord-vestică a arhipelagului. Acesta este casa a peste 7000 de specii de viețuitoare terestre și marine. Un sfert dintre ele nu mai pot fi găsite în alte zone de pe planetă.

divider-lineMulte dintre speciile întâlnite în  Papahānaumokuākea sunt pe cale de dispariție: balene albastre, albatroși cu coada scurtă. țestoase marine și ultimele exemplare de foci-călugăr.

cea mai mare rezervație naturală din lume
Sursa: www.papahanaumokuakea.gov: James Watt; – Focile-călugăr sunt o specie de mamifere aflate într-o fază critică, aproape de dispariție
rezervatie naturala marina
Sursa: www.papahanaumokuakea.gov: Andy Collins; – Țestoasele își depun anual ouăle pe aceeași plajă. Din cauza tulburării liniștii, acestea au evitat să apeleze la zona respectivă pentru acest proces.

divider-line

A fost interzis  pescuitul industrial în zona respectivă. Pescuitul recreațional și cel prin care localnicii își procură hrană va fi permis, dar doar cu aprobare.

Înainte de a pleca de la Casa Albă, Obama a câștigat simpatia biologilor. El și-a arătat implicarea efectivă în protejarea planetei. Prin puterea politică pe care o deține, a reușit să creeze această zonă în care va fi ocrotită viața marină.

În perioada 1-10 septembrie, în Honolulu, va avea loc World Conservation Congress. Mii de oameni de știință din întreaga lume vor discuta despre protejarea planetei. Săptămâna următoare, Obama va merge în Hawaii pentru a atrage un semnal de alarmă asupra impactului pe care încălzirea globală îl are asupra vieții marine. Abia așteptăm să aflăm noutățile.Separator-line-01-01

Sursa: www.papahanaumokuakea.gov/
Sursa: www.papahanaumokuakea.gov: James Watt

Separator-line-01-01

Sursa imaginii: Lee Gillenwater
Sursa imaginii: Lee Gillenwater

LineSeparator

Surse: National Geographic, New York Times, Washington Times

 

Leave a reply

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.