10 lucruri pe care ai vrea să le știi despre primele săptămâni în SUA

1. Vei vedea oameni diferiţi. Despre primul impact pe care l-am simţit am scris aici. Fii deschis și bucură-te de diversitate!

2. Socoteala de acasă nu se potrivește cu cea din târg – va fi diferit faţă de ce aștepti. O să dau ca exemplu problemele pe care le-am întâmpinat eu. Când am ajuns, am aflat că motelul unde angajatorul ne sfătuise să stăm nu mai exista de 2 ani. Tot răul a fost, însă, spre bine.  Pun pariu că experienţa nu ar fi fost la fel dacă nu stăteam într-o casă americană pe care am închiriat-o. Fii optimist și vei trece cu bine peste toate!

3. Te vei simţi ca acasă cand vei vedea că oamenii știu lucuri despre ţara ta. Dacă nu, privește partea bună – vei avea un subiect în plus de discuţie cu ceilalţi. Inevitabil, te vei afla în situaţia în care vei face comparaţii și vei auzi în jurul tău numai “in my country…

4. Banii. 1.5 dolari o roșie?! 6 lei?! Mda, inevitabil vei face aceste transformări la început, cand știi ca ai o sumă limitată de bani (care în România durează mai mult să fie câștigată). Cu timpul, însă, vei scăpa de această problemă și vei începe să nu te mai simţi vinovat când cheltui banii. E bine să ai niște bănuţi de rezervă la tine, pentru orice situaţie neprevazută. În cazul în care te întrebi dacă e bine sau nu să-ţi faci cont la bancă, sfatul meu este să iţi faci. Poţi găsi mai multe informaţii aici.

5. Toaletele. Să nu te sperii când vei vedea că, fără să te chinui, se poate întâmpla să faci eye contact cu cineva. Spaţiile goale (încă nu le-am înţeles logica) nu vor fi prea comode până te vei obișnui. Dar hei, SUA te ajută să fii mai deschis la minte, nu?

6. Vei fi încântat de fiecare lucru: case, străzi, pomi, mașini, etc. Exemplu personal: “woooow, uite căsuţă poștală ca în filme

7. Se poate crea o mini-confuzie din cauza schimbării limbii (mai ales dacă vei lucra cu alţi români). Să nu te sperii dacă vei începe să vorbești în engleză cu românii, chiar dacă sunteţi numai voi.

8. Deși nu este tocmai politicos, este foarte reconfortantă ideea că poţi oricând să vorbești în română, fără ca ceilalţi să te înţeleagă.

9. Mâncarea. Pancakes cu ciocolată și cu cârnaţi?! Din punctul meu de vedere, fructele și legumele nu au deloc gust acolo. Dacă ai în minte ideea că vei ajunge în patria KFC-ului și a Mc-ului și că totul e delicios, poţi avea o mică surpriză neplăcută.

10. Dacă ești apropiat de cei din România, e posibil să-ţi fie dor de casă. Dar va trece.

Be ready to grow up!

semnatura

Comentezi?

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.