Acum 2 decenii când ne gândeam la o sală de cinema, primele lucruri care ne săreau în minte erau ecranele albe imense dar și lumina proiectoarelor cu peliculă. Câțiva ani mai târziu, lucrurile nu s-au schimbat prea mult însă am făcut pasul de la proiectoarele analogice la cele digitale. Lumina puternică din spatele sălii de cinema a rămas însă iar Samsung vrea să schimbe acest lucru.

Compania vine cu o nouă paradigmă, foarte îndrăzneață, prin care vrea să eliminte complet proiectorul și ecranul de pânză cu un display LCD imens, de peste 10m.

Compania a inaugurat deja în Seoul, Korea de Sud, la Lotte Cinema World Tower Theatero sală de cinema cu un ecran LCD masiv, de 1036 cm și cu o rezoluție true 4k de 4096 X 2160 pixeli.

Evident că display-ul va fi HDR, cu suport complet DCI (Digital Cinema Initiative) și spectru maxim în DCI-P3. Samsung ne spune că ecranul va avea un contrast aproape infinit și că nivelul de luminozitatea va fi de aproape 10 ori mai mare decât cel al unui proiector de cinema. Nu știm însă cu care dintre proiectoare a făcut Samsung comparația, însă cu siguranță filmele se vor vedea excelent pe acest panou.

 

Sala de cinema a fost concepută în colaborarea cu compania americană JBL (Harman International) ce a folosit faimoasa tehnologie de dispersie a sunetului “Sculptured Surround System”, precum și tehnologia audio proprietară JBL. Ecranul este înconjurat de astfel de boxe și evident că și sala este împânzită de soluții audio pentru a crea un sunet cât mai imersiv. Rezultatul bănuim că este unul de primă clasă, JBL fiind una din cele mai apreciate companii producătoare de soluții audio din lume..

 

 

Ecranul este extrem de mare și nu multe săli de cinema își permit să instaleze un display de 10m. Samsung s-a gândit însă și la sălile de cinema medii și mici, ecranul fiind compus din mai multe bucăți ce pot fi ajustate conform cerințelor clienților.

Deși ne-a fost prezentat ca un ecran de cinema, soluția tehnologică propusă de Koreeni poate fi folosită și la concerte, evenimente sportive sau evenimente publice.

Decomandată acest  tip de cinema va fi adoptat doar în Koreea de Sud, Japonia, Statele Unite și China. Probabil vom vedea, sperăm noi, în viitorul apropiat și în Europa un astfel de cinema.

Iată cum această tehnologie de display (LCD), căreia nimeni nu îi dădea nici o șansă la început, a avansat atât de mult calitativ încât poate fi folosită și în sălile de cinema.
Nimic nu ne mai oprește azi să recreăm experiența din cinema (pe cât posibil), acasă. Dacă vrei să îți transformi sufrageria într-o sală de cinema, poți consulta articolul despre cum să îți alegi un televizor sau poți vedea topul noastru pentru cele mai bune televizoare de FILM.

2 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.