Scurt istoric: The International

De la un mic turneu organizat de Valve in 2011, The International a ajuns sa fie un eveniment de talie mondială, urmărit intens din toate colţurile globului. Ediția de anul acesta găzduieşte in continuare cele mai celebre echipe de Dota 2 din lume în bătălia pentru marele premiu in valoare de $22.000.0000 (până acum!).

Totul a început in Cologne, Germania în 2011 şi cu un premiu de $1.600.000, cea mai mare sumă de bani care s-a strâns pentru un  turneu de eSports de până atunci. Căutând să extindă comunitatea de Dota 2 din lume, Valve pun bazele primului turneu pentru un joc proaspăt lansat. Cu doar doi casteri internaţionali şi unul rus, cele 16 echipe participante alături de un număr limitat de spectatori se înghesiue să urmărească meciurile pe marele ecran al arenei din Cologne. Turneul a început cu Group Stages de BO1, primele două echipe cu cele mai multe puncte cumulate asigurându-şi un loc in Main Event.  Acest eveniment a fost şi începutul de cariera pentru Tobi TobiWan Dawson, cel mai celebru comentator la ora actuală.

Jucători tineri, echipe nou formate depun eforturi substanţiale pentru fiecare meci jucat. Turneul s-a dovedit a fi un real succes, echipa ucrainiană NaVi ajungând în finală să se dueleze cu chinezii de la EHOME. NaVi câştigă cu scorul de 2-1 in fața chinezilor, aceştia plecând acasă în aplauze cu un premiu in valoare de $1.000.000, Aegis-ul campionilor şi cu respectul fanilor. Odată cu încheierea acestuia, s-a produs documentarul Free To Play.

Valve nu s-a oprit aici. În anul următor, evenimentul prinde amploare in Seattle, USA. Tot cu 16 echipe participante, acestea sunt grupate câte 8 în două grupe, primele 4 echipe din fiecare grupa având ocazia să concureze în Main Event. Cu o gamă largă de comentatori şi analişti, evenimentul este găzduit de James 2GD Hardling.  NaVi si EHOME revin să concureze alături de echipe proaspat formate precum Complexity Gaming, Evil Geniuses, Invictus Gaming, Team DK si LGD. NaVi au iarăşi parte de un eveniment pe cinste, aceştia ajungând în finala alături de Invictus Gaming, dar pierd cu scorul de 3-1.

În 2013, The International este în continuare găzduit in Seattle, prize pool-ul crescând la $2.800.000.
Formatul evenimentului se schimbă, Valve introducând Regional Qualifiers şi Wild Cards, o şansă în plus pentru echipele nou formate să ia parte la eveniment. Acestea sunt urmate de Group Stages şi Main Event ca şi in anii trecuţi. Echipa suedeză Alliance işi face apariţia pe scena, aceştia sărind direct în marea finală alaturi de veteranii NaVi. Odată cu acest turneu, Alliance devin celebri pentru strategia lor de split-push şi pentru Million Dollars Dream Coils realizate de către Gustav s4 Magnusson pe Puck, aceștia câştigând marele premiu in valoare de $1.400.000.

În 2014, Dota 2 deja a cucerit inimile multor gameri de pe glob, iar The International a devenit un turneu mult aşteptat in luna august de către milioane de spectatori. Printre echipele invitate figureaza echipele care au avut performanţe memorabile de-alungul anului (Alliance, NaVi, Evil Geniuses, Team DK, Empire, ViCi Gaming, Cloud 9). Fanii au contribuit enorm la prize pool odată cu introducerea Compendiumului, un item folosit în joc pentru o mai complexă experinţă de urmărire a meciurilor şi o sumedenie de bonusuri. La acest International era rândul chinezilor să işi dovedească supremaţia, finala fiind jucată între echipa venită proaspăt pe scena internaţionala, NewBee şi deja cunoscuţii Vici Gaming. NewBee şi-au dovedit versatilitatea în a alege eroii, a construi drafturile precum şi experienţa în meciuri, câştigând cu scorul de 3-1.
La finalul turneului, Valve anunţă oficial lansarea lui Techies, un erou deja mult aşteptat de fani, jucat pentru prima dată in Dota 2 de catre Artour Arteezy Babaev în All Star Game.

Anul 2015 se anunţa un an exploziv pentru comunitatea de Dota 2. Revin casterii şi analiştii deja cunoscuţi la nivel mondial (Tobi TobiWan Dawson, Ben Merlini Wu, David GoDz Parker, David LD Gorman, Dakota KotLGuy Coxx şi mulţi alţii), iar marele premiu ajunge la valoarea substanţială de $18.000.000. Evenimentul a fost găzduit de către Paul ReDeYe Chaloner, un celebru host deja cunoscut din scena profesionala de Counter Strike: Global Offensive.
Turneul începe cu deja cunoscutele Group Stages, peste 140 de meciuri jucate în 3 zile pentru a determina echipele participante la Main Event. Celebra echipa NaVI nu au avut parte de cel mai bun turneu, acestia nereuşind să se califice în top 4 din grupa A. Printre echipele ce au strălucit în ochii fanilor la acest turneu enumerăm pe Evil Geniuses, LGD Gaming, CDEC Gaming şi Vici Gaming. Marea finala s-a disputat între Evil Geniuses şi CDEC Gaming, cei din urmă fiind o echipa nou apărută pe scena internaţională şi având un mare potenţial. Americanii, în schimb, câştigă Aegis-ul pentru prima dată, învingând CDEC Gaming cu scorul de 3-2. Momentul decisiv al finalei l-a reprezentat celebrul 6 Million Dollars Echo Slam realizat de către Sahil Universe Aarora pe EarthShaker, obliterând chinezii în timp ce omorau Roshan-ul.

Surprizele evenimentului nu se termină aici. Valve introduc noul mod de joc de 10 vs 10 pentru All Stars Game, iar Danil Dendi Ishutin işi face apariţia pe scenă costumat ca şi Pudge spre deliciul fanilor. În încheiere, deadmau5 a susţinut un concert pe cinste.

Anul trecut, evenimentul a început iconic cu un concert susţinut de către celebra violonistă Lindsez Starling costumată ca şi Windrunner.

Odată cu trecerea anilor, s-au schimbat multe în ceea ce priveşte evoluţia jocului: de la adăugare masivă de noi eroi la schimbarea hărţilor precum şi modificarea eroilor deja existenţi. Acest lucru a forţat jucătorii profesionişti să işi schimbe mereu tactica de joc sau drafturile, în încercarea de a transforma orice meci într-o victorie. Printre echipele participante enumeram pe campionii The International 2015, Evil Geniuses, NaVi, Alliance, Wings Gaming, LGD Gaming, Digital Chaos si OG.
Fiecare meci în parte a fost jucat cu sufletul la gură de către profesionişti şi urmărit secundă cu secundă de către fani. Digital Chaos ajung in marea finală alături de Wings Gaming, spre surprinderea şi bucuria fanilor. Wings Gaming se dovedesc a fi net superiori acestora în materie de tactica de joc şi de capacitatea de a jongla cu o multitudine de eroi. Chinezii câştigă cu scorul de 3-1, alegându-se cu numele lor cioplit pe Aegis alături de campionii aniilor trecuţi. All Star Match-ul s-a disputat între cele două gazde ale evenimentului (Kaci Aitchison si Jake SirActionSlacks Kanner) şi echipele acestora. De data aceasta, fanii au avut ocazia să işi aleagă jucătorii preferaţi să joace alături de ei. Odată cu acest meci, Valve a lansat şi ultimul erou rămas din Dota 1, şi anume Underlord.

Dota 2 a marcat pentru totdeauna scena jocurilor electronice, în fiecare an adăugând noutăţi, dar şi o multitudine de fani. The International reprezintă turneul ce înglobează toate acestea într-un singur loc: Seattle. Aici se strâng anual peste 15.000 de fani pentru a fi martori la scrierea istoriei in eSports.

1 comment

Comentezi?

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.