Solar Impulse, primul avion ce zboară fără combustibil

Viitorul este aici. Trăim într-o lume în care poluarea devine o problemă din ce în ce mai critică iar resursele sunt mai puține pe zi ce trece. Dezbatem, tot mai mult, subiecte legate de salvarea Terrei și de reducerea activităților ce fac rău atât planetei, cât și locuitorilor săi.

În ultima perioadă au fost lansate noi tehnologii prin care se urmărește utilizarea unor resurse nelimitate precum energia eoliană și cea solară. Tot mai multe companii încearcă să implementeze aceste sisteme eco-friendly, care să conducă la o dezvoltare durabilă.

Dar ce ai spune de un avion ce funcționează doar cu ajutorul energiei solare? Este vorba despre proiectul Solar Impulse, despre care vom discuta în cele ce urmează. Acesta a reușit să facă turul lumii fără să consume niciun pic de combustibil.

 

Solar Impulse
Sursa: robbreport.com

 

Ce este Solar Impulse?

Solar Impulse este primul avion ce a zburat, zi și noapte, fără niciun pic de combustibil, folosind doar energia înmagazinată în bateriile sale. Acesta a fost arătat publicului în 2009 iar începând cu 2010 a început să bată record după record.

Acest avion elvețian a fost îmbunătățit în 2014. În martie 2015 a început aventura echipei Solar Impulse. Este vorba despre primul zbor în jurul lumii realizat cu un avion ce funcționează doar pe bază de energie solară. Călătoria urma să pornească din Abu Dhabi și să ajungă în Hawaii. Fiind prima experiență de acest gen, cei implicați se pregăteau să facă față unor provocări nemaînâlnite de om până în momentul respectiv. Turul își propunea să parcurgă 40.000 km și să atingă 17 destinații. Din cauza condițiilor meteo, aventura a fost amânată și a început în iulie 2015.

Solar Impulse

 

Din echipă au făcut parte cei doi piloți, Bertrand Piccard și André Borschberg. Aceștia au pilotat, pe rând, avionul ce le-a asigurat atingerea a numeroase recorduri. Printre acestea se numără: primul zbor nocturn, primul zbor intercontinental, prima traversare a oceanului, cea mai mare distanță parcursă și cea mai mare perioadă de zbor pentru un avion solar. Spre exemplu, pilotul elvețian André Borschberg a zburat peste 117 ore în cadrul acestui tur.

Acest avion a fost proiectat și construit pentru a face față provocării de a zbura în jurul lumii doar cu energie solară. Astfel, pentru 5 zile și nopți consecutive, el a fost capabil să treacă de la un continent la altul, din ajungând din Asia în America. Pentru îndeplinirea acestei provocări a fost nevoie de crearea unor noi tehnologii și de o reducere drastică a consumului. Componentele folosite în mod normal la construcția avioanelor erau mult prea grele pentru utilizarea lor în cadrul acestui proiect. A fost necesară implementarea unor sisteme care să susțină ideea proiectanților. Din echipa care a creat Solar Impulse fac parte 80 de inginerii și tehnicieni.

 

Solar Impulse
Sursa: abcnews.com

 

Cât de mare este avionul?

Lungimea aripilor sale este de 72 metri și poate transporta o singură persoană. Cabina sa are doar 3,8 m3. Acesta cântărește 2300 kg, adică aproximativ cât un SUV.

Deși avionul are doar un loc, pilotul nu este singur. El comunică permanent cu Centrul de Control din Monaco, unde o echipă numeroasă monitorizează ruta și performanța aeronavei. Meteorologii, matematicienii, controlorii traficului aerian, inginerii din cadrul acestui proiect calculează și planifică scenarii posibile, pregătind strategia de zbor.

 

Solar ImpulseSursa imaginii: www.revolvesolar.com

 

Cum funcționează?

Aripile sunt acoperite de 17.248 celule solare, ce transformă lumina în energie electrică, stocând-o în baterii. Acestea trimit energia către motoare, pentru a zbura pe perioade îndelungate. Materialele folosite sunt foarte ușoare, ceea ce ajută la eficientizarea alocării energiei. Acest avion este sensibil la viteze prea mari ale vântului, fiind nevoie să zboare pe o vreme cât mai liniștită.

 

Poate zbura noaptea?

Probabil te-ai întrebat dacă, dat fiind faptul că acest avion funcționează pe bază de energie solară, este capabil să funcționeze și pe timpul nopții. Da, datorită bateriilor este posibil. Ziua, el poate ajunge pânî la o altitudine de 8,500 metri, pentru a capta razele de lumină. Pentru a conserva energia, seara coboară la 1500 m, zburând la aceeași altitudine pe parcursul nopții, cu maximum 90 km/h. De exemplu, în aceste condiții, un zbor pe care un avion obișnuit l-ar desfășura în 90 minute, Solar Impulse îl poate face în 13 ore.

 

Cât poate zbura acest avion?

Teoretic, el poate rămâne permanent în zbor. Totuși, datorită faptului că este pilotat de ființe umane, e nevoie să mai și aterizeze. Cel mai lung zbor realizat în cadrul proiectului proaspăt încheiat a fost din Japonia până în Hawaii, 8.924 km în aproape 5 zile.

 

Care a fost traseul parcurs?

 

Solar Impulse
Sursa imaginii: mpora.com

 

Haide să facem cunoștință cu spiritul Solar Impulse, urmărind clipul de prezentare al proiectului.

 

Care vor fi, totuși, implicațiile acestui proiect în domeniul turismului? Deși creatorii proiectului au afirmat faptul că ”Solar Impulse nu a fost construit să poarte oameni, ci un mesaj”, noi credem că această tehnologie va fi în viitor adaptată și implementată de numeroase companii aeriene. Sursele alternative de energie reprezintă cheia către o dezvoltare durabilă și către protejarea mediului înconjurător.

 

Dacă vrei să susții proiectul, o poți face “adoptând” o celulă fotovoltaică de pe avion. În schimbul sumei de 200$, aceasta îți poate purta numele.

 

Mai multe caracteristici ale aeronavei pot fi găsite în imaginea de mai jos. De asemenea, întreaga experiență poate fi urmărită pe site-ul proiectului,pe blog-ul acestuia și pe canalul de Youtube.

Solar Impulse
Sursa: engtechmag.wordpress.com

 

Comentezi?

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.