Ideea în sine este una revoluționară si necesită doar o conexiune stabilă și foarte bună la internet plus suport pentru Google Chrome. Vor fi lansate pentru început 22 de jocuri de la studiouri mari precum Bethesda, EA Games, Rockstar, Sega, Square Enix, Warner Bros, Ubisoft și asteptam peste 450 de jocuri ce sunt în dezvoltare.

Google Stadia este o platformă online de jocuri de nouă  generație care funcționează întocmai ca un abonament la Netflix sau Spotify. Procesarea jocurilor se va face pe serverele Google, nu necesită hardware suplimentar pentru computer, o consolă dedicată sau orice alt upgrade. Astfel, se dorește eliminarea problemelor hardware, consolelor și jocurilor pe CD/DVD.

Totodată, pentru a accesa “viitorul in gaming” va trebui să dispuneți de un  PC + Chrome pe website-ul Stadia,  Smart TV + Google Chromecast Ultra, iar in materie de Smartphone, aplicația Stadia este suportata doar de Pixel 3 și la toate acestea nu poate lipsi un controller.

Abonamentul lunar pentru jocuri va costa 10 dolari în Statele Unite, iar de anul viitor va exista și un plan gratuit. În afară de abonament, cei care doresc să aibă acces la noul serviciu de gaming al celor de la Google încă de la început vor trebui să plătească 130 de dolari pentru un Chromecast Ultra care se conectează la TV şi controller-ul mentionat mai sus.

Unele dintre jocurile disponibile foarte anticipate sunt Doom Eternal, Poarta lui Baldur III și Borderlands 3, împreună cu hiturile recente precum Destiny 2, Mortal Kombat 11, Divizia 2, Rage 2 și altele.

România ocupă locul cinci în lume la broadband, cu o viteză de descărcare de peste 91 Mbps și de încărcare de peste 67 Mbps. Insă când vine vorba de internetul mobil, România, este abia pe locul 26 cu 30Mbps, respectiv 11Mbps.

Totuși, cu astfel de performanțe, gigantul Google nu a luat in considerare și România printre cele 14 țări în care au lansat serviciul de streaming pentru jocuri. Platforma a fost lansată pe 14 noiembrie în SUA, Belgia, Canada, Danemarca, Finlanda, Franța, Germania, Italia, Irlanda, Olanda, Norvegia, Spania, Suedia, Marea Britanie.

Conexiunea la internet necesară pentru a accesa Stadia este de 10 mbps download și 1mpbs upload pentru rezoluție 1080p. Dacă vrei să te joci 4K/60 FPS atunci trebuie să ai o conexiune de 35 mbps download.

Google trebuie să le demonstreze acum producătorilor de jocuri că streamingul este viabil din punct de vedere financiar, pentru că nu mulți vor fi cei care își vor dori să facă tranziția de la jocurile fizice la cele disponibile online. Succesul platformei va fi vizibil după ce vor rezolva timpul de răspuns / latența în preluarea comenzilor. În același timp vor trece câțiva ani pentru a se dezvolta conexiuna la interenet în aproape toate locuințele oamenilor.

Madj Bakar afirma că “într-un an sau doi, vor avea jocuri care rulează mai rapid și vor răspunde mai bine din cloud, decât ar face-o local, indiferent cât de puternic îți este sistemul.”

Stadia va concura cu proiectul xCloud al Microsoft, care va fi probabil lansat anul viitor, și GeForce Now de Nvidia, care este în stadiul beta. Sony oferă, de asemenea, o platformă de streaming de jocuri PlayStation Now, la 9,99 dolari/lună, care include peste 800 de jocuri.

Comentezi?

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.