Valve a anunțat Steam Deck, un nou device pentru gaming

Noul dispozitiv vine în sprijinul celor care doresc un sistem peformant mic și foarte ușor. Capabil ofere o experiență unică în cele mai noi titluri, Steam Deck pare va revoluționa ideea de gaming portabil.

Dispozitivul va avea ca și coloană vertebrală un sistem custom, făcut prin parteneriat cu AMD, cu procesor Zen 2 pe arhitectura RDNA, oferind posibilitatea de a juca până și titluri AAA, într-un format puțin mai mare decât un telefon.

Steam Deck va fi disponibil în trei modele, cu același procesor AMD APU, dar cu stocare diferită, după cum urmează:

399$ – 64GB SSD;
529$ – 256GB NVMe SSD;
649$ – 512GB NVMe SSD + display anti-glare;

Toate versiunile vor avea slot pentru card Micro SD.

Cu toate că la prima vedere am crede că este rival doar pentru Nintendo Switch, Steam Deck dorește a fi a fi un înlocuitor și mai portabil pentru laptop-urile de gaming.

Drept urmare, device-ul va funcționa pe deja cunoscutul SteamOS, construit cu Proton, ce reprezintă un sistem de tip Linux care oferă compatibilitate pentru jocurile și aplicațiile Windows.

Aceasta flexibilitate înseamnă vei putea face pe Steam Deck ce poți face și pe un PC normal. Conectare periferice, ferestre multiple, clienți separați față de Steam, precum Origin, uPlay, Epic Games. Vei putea chiar formatezi dispozitivul și instalezi Windows, dacă nu vei fi complet mulțumit de experiența oferită de sistemul Linux.

Cu toate dispozitivul este dedicat gaming-ului portabil, Steam Deck poate fi folosit ca un desktop/laptop, conectându-l la hub-ul său prin USB-C. Asta înseamnă vei putea lega un monitor, mouse și o tastatură, cablu de internet și orice alte periferice. Valve lucrează momentan la un o stație docking oficială, ce va fi vândută separat, dar vei putea folosi orice hub cu USB-C. Dacă porturile oferite de acesta nu-ți vor ajunge, vei putea adăuga și mai multe periferice și dispozitive prin Bluetooth.

Vei beneficia de toate caracteristicile Steam deja disponibile: chat, notificări, salvare în cloud, remote play, Steam store, tab-ul pentru comunitate și întreaga librărie Steam.

Personal consider este o opțiune complet viabilă, mult peste Nintendo Switch și o alternativă excelentă pentru laptop-urile de gaming. Nu sunt fan al desktop-urilor, am nevoie de portabilitate, iar Steam Deck pare a fi o alegere numai bună. În cazul în care nu pe spate cu setările inițiale și SteamOS, pot oricând pun Windows pe el, iar cu prețul de 400$, combinat cu performanțe high-end, pare a fi cea mai bună alegere în momentul de față.

Vom participa la viitoarele sesiuni de BYOC cu mini PC-ul în buzunar!

Caracteristici

Putere

Procesor
AMD APU
CPU: Zen 2 4c/8t, 2.4-3.5GHz;
GPU: 8 RDNA 2 CUs, 1.0-1.6GHz ;
RAM: 16 GB LPDDR5 RAM (5500 MT/s);
Stocare
64 GB eMMC (PCIe Gen 2 x1);
256 GB NVMe SSD (PCIe Gen 3 x4);
512 GB NVMe SSD (PCIe Gen 3 x4);
*toate modelele vor avea slot pentru MicroSD-uri ultra-rapide.

Display

Rezoluție: 1280 x 800px (16:10);
LCD: 7 inchi;
Luminozitate: 400 niti;
Rata de refresh: 60Hz;
Control touchscreen;

Conectivitate

Bluetooth 5.0;
Wi-Fi;
Dual-band Wi-Fi radio, 2.4GHz and 5GHz, 2 x 2 MIMO, IEEE 802.11a/b/g/n/ac;

Audio

Difuzoare stereo;
Microfon;
Jack pentru casti/microfon de 3.5mm;
Multichannel digital prin DisplayPort (USB-C) sau Bluetooth;
Dimensiuni și greutate
Dimensiuni: 298mm x 117mm x 49mm;
Greutate:  ~669 grame;

Software

SteamOS 3.0 (Arch-based);

Disponibilitate

Steam Deck este disponibil la precomandă, începând de astăzi, iar livrările vor începe în decembrie 2021. Pentru mai multe detalii și precomandă, Valve au pus la dispoziție o pagină specială.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.