În topul nostru vom explica alegerile făcute aducând în discuție anumite date tehnice relevante pentru un televizor încadrat la FILM&MEDIA.

Pentru a înțelege mai bine aceste concepte tehnice poți consulta articolul despre televizoare LCD sau articolul despre televizoare OLED.

  • Criteriile definitorii prin care s-a alcătuit acest top sunt tipul de panou, tehnologiile de procesare a imaginii, eficiența modelelor în spațiile de culoare cinematografice (DCI-P3 și REC 2020 pentru HDR), contrastul sporit și nivelurile de negru.
  • Modelele selectate sunt împărțite în 3 categorii de preț, ENTRY-LEVEL, MID-RANGE, PREMIUM.
  • Toate prețurile exprimate sunt aproximative.

În următoarea pagină vom explora împreună cele mai bune televizoare ENTRY-LEVEL

 

Back
Next

MID-RANGE

Mărim puțin standardele suportate, dimensiunile și calitatea imaginii. Aici vom începe să vedem televizoare HDR la prețuri ~5.000 RON

 

WINNER

  • Panasonic, 125 cm, TX-50EX703E

PANASONIC website

PREȚ: 3.500 RON

Televizorul dispune de un panou MVA de 10 bit cu iluminare EDGE LED la o rezoluție 4k și suport HDR multiplu (DOLBY VISION, HDR 10, HLG).

Avem și ce să le reproșăm celor de la Panasonic, spațiul de culoare în DCI-P3 este puțin peste 90% astfel că televizorul este doar HDR ready și asta în mare parte datorită iluminării EDGE, televizoarele cu iluminare EDGE ne-având cum să asigure o strălucire uniformă fără distorsionarea celorlalte setări dar probabil că Panasonic au luat decizia să folosească EDGE LED pentru design-ul foarte subțire.

Procesorul de imagine dezvoltat cu accent pe corectitudinea afișării culorilor așa cum este specificată în formatul redat, afișează o imagine excepțională. Transmisiunile sau formatele HD sau SD sunt amplificate la o calitate foarte bună, fără a afișa artefacte sau probleme de culoare excesive.

 

Sistemul de operare este “My Home Screen 2.0” și suportă conținut 4k HDR în Netflix și Youtube la o calitate a streaming-ului foarte bună.

 

 

 

  • Sony Bravia, 123 cm, 49XE7005

SONY website

PREȚ : 4.000 RON

Modelul are un panou VA de 10 bit la o rezoluție 4K și suport FULL pentru HDR, asta înseamnă că va citi majoritatea formatelor HDR.

Chipset-ul dedicat procesării imaginii, X-Reality PRO, asigură o imagine corectă, clară, naturală și tot ce mai avea nevoie pentru o imagine aproape perfectă era de o iluminare DIRECT LED însă SONY a optat pentru o iluminare EDGE LED la acest model probabil datorită trendului de a construi televizoare foarte subțiri.

Sistemul de operare ales de SONY este unul proprietar în care vom găsi aplicațiile de bază și browser web însă am fi preferat și pe acest model un ANDROID.

 

 

 

  • Samsung, 123 cm, 49KS7002

SAMSUNG website

PREȚ: 5.000 RON

Samsung a construit aici un model mid-range care se vrea premium, se simte premium și este aproape perfect pentru gama aceasta de preț.

Televizorul are evident un panou VA de 10 bit la o rezoluție 4k cu un refresh rate nativ de 120hz, foarte bine până acum dar lucrurile acum încep să impresioneze.

Coreenii au ales să introducă pe seria KS7000 noua lor tehnologie Quantum Dot care îmbunătățește game de culori, ajungând la aproape un miliard, contrastul  și nivelurile de negru care sunt deja mari datorită tipului de panou. Iar aceste lucruri se văd, televizorul ajungând la aproape 94% eficiență în DCI-P3, astfel modelul se va destul de bine și în conținut HDR. Trebuie să menționăm că SAMSUNG a decis să nu suporte standardul HDR DOLBY VISION și vedem la acest model ca și la restul modelelor Samsung doar suport pentru HDR 10.

E posibil să întâlnim ceva deficiențe în ceea ce privește uniformitatea imaginii și a nivelurilor de negru datorită iluminării EDGE LED însă este vizibil cu ochiul liber de ce au ales să folosească acest tip de iluminare, fiind unul dintre cele mai subțiri televizoare de pe piață.

Atenție ! atunci când folosiți modelul pentru conținut MEDIA, comutați pe modul FILM, culorile redate pe modul standard fiind ultra-saturate.

Ca în fiecare televizor SMART Samsung, sistemul de operare folosit este cel dezvoltat chiar de către ei, Tyzen OS, și vom găsi un meniu intuitiv, toate aplicațiile importante, precum și un magazin de aplicații.

În următoarea pagină vom explora împreună cele mai bune televizoare PREMIUM

 

Back
Next

Comentezi?

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.